Je kan een aanvraag indienen op voorwaarde dat de beoogde arbeidsrelatie nog geen aanvang heeft genomen, dan wel binnen een termijn van één jaar na de aanvang van de arbeidsrelatie.
De aanvraag kan gebeuren door één van de partijen bij de (beoogde) arbeidsrelatie, of door beide partijen gezamenlijk. Sluit je je aan als zelfstandige, dan kan je binnen dezelfde termijn ook een aanvraag doen via je sociaal verzekeringsfonds.
Daarenboven is het ook zo dat wanneer er voor de sector, de beroepscategorie of het beroep een Koninklijk besluit bestaat dat een vermoeden van arbeidsrelatie instelt, de partijen gezamenlijk een aanvraag kunnen doen binnen een termijn van één jaar vanaf de inwerkingtreding van dat Koninklijk besluit.
Overzicht Koninklijke besluiten
Maak gebruik van het standaardformulier, vul dit volledig in en onderteken het.
aanvraagformulier (.docx) / aanvraagformulier (.pdf)
Je kan het formulier op één van de volgende wijzen aan de Commissie bezorgen:
De Administratieve Commissie heeft tot taak beslissingen te nemen over de kwalificatie van een arbeidsrelatie. Zij beoordeelt dus of iemand werknemer of zelfstandige is. De Commissie kan echter geen beslissing nemen:
Hou er ook rekening mee dat het een vaste beslissingspraktijk is van de Commissie om zich niet uit te spreken over de kwalificatie van een arbeidsrelatie die reeds beëindigd is.
In het geval de Commissie geen beslissing kan nemen, zal zij je aanvraag niet ontvankelijk verklaren.
De Commissie oordeelt op basis van:
Indien de Commissie van oordeel is dat de informatie onvolledig is, of wanneer zij vindt dat bepaalde stukken ontbreken, dan kan de Commissie deze informatie of deze stukken alsnog bij u opvragen.
Eens de Commissie over alle informatie en stukken beschikt, gaat zij tijdens een zitting over tot bespreking en beoordeling van het dossier. Deze zitting is niet openbaar.
De Commissie beslist bij meerderheid van stemmen.
Er bestaat geen verplichting voor de Commissie om de aanvrager of de partijen bij de (beoogde) arbeidsrelatie te horen.
Je kan wel vragen om gehoord te worden.
Het kan ook gebeuren dat de Commissie ambtshalve beslist dat het nuttig is de aanvrager(s) te horen. Je krijgt hiervoor dan een uitnodiging.
Een hoorzitting gebeurt ofwel op de zetel van de Commissie, ofwel via videoconferentie. Tijdens die zitting kan je je laten bijstaan of vertegenwoordigen door een advocaat of elke andere persoon met een volmacht daartoe.
De Commissie beslist binnen de drie maanden volgend op de datum van indiening van de aanvraag. Wordt de aanvraag ingediend door een sociaal verzekeringsfonds, dan loopt de termijn van zodra de Commissie de aanvraag van dit fonds ontving.
De beslissingstermijn wordt verlengd wanneer de Commissie bijkomende inlichtingen opvraagt, met name met het aantal dagen tussen het verzoek tot bijkomende inlichtingen en de ontvangst ervan.
De Commissie brengt (enkel) de aanvrager(s) op de hoogte van haar beslissing. Dit gebeurt per aangetekende brief.
De Commissie publiceert elke beslissing op geanonimiseerde wijze ook op haar website.
Overzicht van alle beslissingen
De beslissing van de Commissie is bindend voor:
De beslissing geldt voor drie jaar, behalve wanneer de partijen een aanvraag deden nadat een Koninklijk besluit tot het instellen van een wettelijk vermoeden van arbeidsrelatie werd uitgevaardigd.
Let wel op, de beslissing is niet langer bindend wanneer de voorwaarden betreffende uitvoering van de arbeidsrelatie achteraf werden gewijzigd of wanneer blijkt dat de partijen onvolledige of onjuiste inlichtingen verschaften bij hun aanvraag.
Een beslissing tot herkwalificatie geldt ook voor het verleden, weliswaar rekening houdende met de geldende verjaringstermijnen, behalve wanneer het gaat om een aanvraag via een sociaalverzekeringsfonds voor zelfstandigen (bij aansluiting als zelfstandige). In dat laatste geval geldt de beslissing enkel voor de toekomst.
Let wel op, je moet zelf het nodige doen om de toestand te regulariseren:
Je kan binnen de maand die volgt op de kennisgeving van de beslissing beroep aantekenen bij de arbeidsrechtbank.
Je kan bij de arbeidsrechtbank een beroep instellen met een dagvaarding of een verzoekschrift op tegenspraak.
Vind de bevoegde arbeidsrechtbank
Voor de rechtbank kunt u in persoon verschijnen of u laten vertegenwoordigen door een advocaat. U mag u ook laten vertegenwoordigen door uw echtgeno(o)t(e), wettelijk samenwonende partner, een bloed- of aanverwant met een schriftelijke volmacht en speciaal door de rechter toegelaten of een afgevaardigde van een representatieve organisatie die een schriftelijke volmacht heeft.